Pisarniški prostor Alterna

 

Pisarniški prostor Alterna

"Amnestija obstoječega"

 

Projektna naloga je zajemala 500 m2 velik poslovni prostor z odprtim pisarniškim tlorisom in niz samostojnih pisarn s skupnim prostorom za druženje. Izziv tlorisa v obliki črke C je bil rešen z nizom pisarn vzdolž vhodnega hodnika, ki pripelje obiskovalce v skupen prostor, na katerega se navezuje pisarna oceanskega tipa.

Novo ureditev artikulirajo na novo zgrajeni masivni stebri, na katere so postavljene lahke, nenosilne predelne stene. Novi arhitekturni elementi ustvarjajo prostor v dialogu z obstoječimi konstrukcijskimi stebri.

Prostorski in materialni koncept artikulira dva materialno različna svetova: prvi vzpostavlja haptično okolje, ki sega do višine 2,3 metra, drugi pa strešno krajino nad njim. Prvi je svet močnih, taktilnih materialov – grobega ometa, oljenega lesa, obarvanega valovitega stekla, tekstilnih zaves, gladkih epoksi tlakov in pohištva v enakem odtenku rjavo sive barve. Drugega gradijo obstoječe vidne obstoječe električne napeljave, prezračevalne naprave in ostala tehnična oprema ter nove pregradne stene. Plast bele barve ustvarja abstrakten, nematerialen prostor in nekako »daje amnestijo« najdenemu, ki je »kar tam«. Novo zasnovano in »najdeno« skupaj ustvarjata posebno, novo arhitekturno izkušnjo.  S sprejemanjem danega in dodajanjem novega je nastalo avtonomno okolje s specifičnim arhitekturnim značajem.

 

Projektna skupina: Anja Vidic, Jure Grohar, Andraž Tufegdžić

Ljubljana, 2020

info@vidicgrohar.com